Welkom bij
De Butlertelling is een wat andere manier om de score te berekenen dan gewoonlijk bij een parendrive. De organisatie van zo’n drive is overigens hetzelfde (het loopschema, het aantal spellen per tafel, etc.), maar de manier waarop de scores per spel worden vergeleken is anders dan bij de gebruikelijke manier van scoren.
Bij een “gewone” drive gaat het erom beter te scoren dan de anderen. Het maakt niet uit hoeveel beter, als het maar beter is. Het kan zijn dat je met maar 10 punten meer dan de rest (3SA+1, ipv. 4♥ C) een volle top scoort en dat levert je dan evenveel op als wanneer je 500 punten (6♠ C ipv. 4♠+2) meer zou scoren dan de rest van het veld.
Bij de Butlertelling is dit anders. Hier gaat het erom niet alleen beter te zijn, maar ook met een zo groot mogelijk verschil. Hoe dit in punten wordt uitgedrukt zal ik aan de hand van een voorbeeld uitleggen.
In een lijn van 14 paren wordt een spel 7 maal gespeeld en stel dat in de Noord-Zuid richting de volgende scores zijn behaald:
Bij de Butlertelling wordt nu eerst de “gemiddelde” score bepaald. Gebruikelijk is om de laagste en de hoogste score hierbij niet mee te nemen. Dit is om een eventuele, zeer afwijkende score niet te zwaar te laten tellen. Deze gemiddelde score, ook wel datumscore genoemd, wordt in het voorbeeld dus: (+430 + 420 +400 -50 – 100) / 5 = +220. “Gemiddeld” wordt er op dit spel dus +220 punten gescoord in de Noord-Zuid richting.
Vervolgens wordt de score van elk paar vergeleken met deze datum score. Het verschil wordt, middels een tabel, omgezet in IMP’s (International Match Points). Het vertalen van het verschil in IMP’s is precies zoals dat bij het viertallen gebeurt. De omrekeningstabel is:
De scores van het voorbeeld worden dus:
3SA +1 levert dus +5 IMP’s op, terwijl 3SA C en 4♥ C hetzelfde opleveren. Degenen die down gaan, daarentegen krijgen, in verhouding met de gewone telling, een erg slechte score van -7 tot -9 IMP’s.
Voor ieder paar wordt over de gehele avond alle gescoorde IMPS’s opgeteld. Wanneer je steeds precies het gemiddelde scoort, is het verschil met de datumscore steeds nul en zal je aan het eind van de avond nul IMP’s hebben. Scoor je onder het gemiddelde dan krijg je een negatieve score en scoor je boven het gemiddelde dan wordt de score positief.
Zoals je ziet is het principe niet moeilijk, maar door al het omrekenen is een uitslag met de hand niet snel te maken, zoals bij het gewone “paren”. Maar met onze bridgemates en computer maakt dat bij ons niets uit en hebben wij de uitslag net zo snel als bij een parendrive.
Deze manier van tellen heeft zeker invloed op de bridgetactiek. In zijn algemeenheid kan worden gesteld dat het nemen van risico’s moet worden vermeden, meer dan bij de gewone parentelling. Bij het bieden moet men niet in een gevaarlijke 3SA belanden, terwijl er een 4-4 fit in de hoge kleuren is, of 5♣/♦ zeker gemaakt wordt.
Ook is het niet verstandig aan te leggen in slems, die een geringe maakkans hebben, zeker als je beseft dat de rest van het veld het slem waarschijnlijk niet zal bieden.
Tijdens het gevecht om de deelscore kan als leidraad worden gehanteerd dat als je zeker weet dat je in de plus gaat scoren, je maar beter kunt passen.
Deze manier van scoren geeft een groter gewicht aan het bieden en maakt sluwe speelwijzen voor een extra overslag minder belangrijk. Bij het afspelen komt er een interessant aspect bij: “de veilige speelwijze”, waarover veel literatuur verschenen is. De paren die goed bieden en veilig afspelen zijn bij de Butlertelling dus relatief in het voordeel ten opzichte van de gokkers. Maar bij welke categorie je ook denkt te horen, ik hoop dat ik je enthousiast heb gemaakt voor de Butlertelling.
Sipke van Manen
Door BOD'84, in samenwerking met Van Houten en Co, worden twee nieuwe bridge-cursussen...
Je dient lid van deze club te zijn om dit bericht te bekijken. Al lid? Inloggen
Wie een partner zoekt, als invaller voor een van de clubavonden/middag kan te rade gaan bij een van...